Mitkä ovat työkalujen poiskirjauksen kustannukset?
Työkalujen kuluihin kirjaamiseen liittyy monia kustannuksia, alkaen itse prosessista tuottavuuden heikkenemiseen. Seuraavassa vain muutama esimerkki työkalun poiskirjauksen aiheuttamista kustannuksista:
- Työkalun poiskirjaus tarkoittaa, ettei sitä voida enää käyttää. Mitä enemmän työkaluja tulee käyttökelvottomiksi, sitä enemmän niiden tilalle on hankittava uusia, korvaavia laitteita. Näillä korvaavilla työkaluilla on usein hankintahinta, joiden kohdalla poiskirjaus synnyttää panoskustannuksen.
- Mitä enemmän työkaluja on vaihdettavana, sitä enemmän panoskustannuksia on lisättävä. Jos työmaalta esimerkiksi häviää yksi työkalu joka kuukausi, se tuottaa aina hankintaan liittyvän kustannuksen.
Nämä kustannukset voivat olla välittömiä, eli itse työkalun kustannuksia, ja välillisiä. Jälkimmäisen kohdalla tarkoitetaan aikaa, joka kuluu korvaavien työkalujen etsintään ja vertaamiseen, tarjousten hankintaan, uusien työkalujen ostamiseen sekä aikaa, joka kuluu varatyökalun saamiseen työmaalle. Nämä kustannukset laskevat usein eri projektien katteita ja voivat johtaa liiketappioon.
- Kuluihin kirjaamisen kustannukset ja kirjanpitohenkilöstön palkkamenot voivat olla erittäin korkeat. Kustannukset ovat sitä korkeammat, mitä enemmän poiskirjaamisia tehdään. Tämän lisäksi lisäkustannuksia syntyy sähkölaitteiden romutusmaksuista ja kustannuksista, joita aiheutuu työntekijän siirtäessä työkaluja varastosta kierrätyspisteeseen.
- Jos poiskirjattavia tuotteita on paljon, tämä voi olla haitallista myös muiden syiden kuin niiden kirjauskustannusten vuoksi. Suuren laitemäärän poiskirjaus ei ole vain äärimmäisen tuottamatonta, vaan se voi ääritapauksissa tuoda syytteet kirjanpitorikoksesta, jos tiedot on kirjattu väärin.